Cronologia tv3 a les Illes Balears

  1. 1983-1984: El senyal de TV3 arribava a Mallorca, directament des de Barcelona, a diversos municipis de la Serra de Tramuntana. Els dies de futbol s’organitzaven autèntiques peregrinacions a municipis com Valldemossa per veure els partits del Barça. Hi ha diversos intents per part de l’Obra Cultural Balear de reemetre el senyal a altres zones de Mallorca.
  2. 1984: L’OCB, dirigida en aquell moment per Ignasi Ribas decideix impulsar la creació d’un repetidor que reemeti el senyal a tot Mallorca.
  3. 10 de desembre de 1984: Constitució, de la societat Voltor, SA, que va néixer amb la finalitat de promoure la recepció dels mitjans audiovisuals en català i de qualsevol altre mitjà de comunicació en la nostra llengua. L’OCB havia adquirit prèviament uns terrenys a la serra d’Alfàbia. Els impulsors de Voltor varen ser Miquel Marquès, Miquel Fullana, Josep Maria Palau, Martí March, Maties Oliver, Miquel Pascual, Baltasar Darder, Guillem Adrover, Pere Morey, Damià Pons, Joan Melià, Jaume Serra, Salvador Ortoneda, Miquel Alenyar, Gabriel Janer, Josep Forteza-Rei, Sebastià Jordana, Juli Rifà, Bàrbara Mora, Jordi Valls, Vicenç Palmer, Pau Llabrés, Antoni Mir, Francesca Vidal, Xavier Pastor, Miquel Montserrat, Josep Carbonero, Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Climent Garau, Ignasi Ribas i Nicolau Llaneras. Paral·lelament, comença la campanya “Volem TV en la nostra llengua: TV3 ara!”, que impulsa la construcció del repetidor via subscripcions populars. Més de 1.000 persones varen comprar accions de Voltor a un preu de 10.000 pessetes d’aquell temps.

  4. Primera meitat de 1985: Continua la campanya de subscripcions populars que aconsegueix el suport de diverses personalitats de la vida social i cultural mallorquina i de diferents institucions (ajuntaments, Consell de Mallorca i Parlament de les Illes Balears). Paral·lelament, l’OCB i Voltor negocien amb el Govern espanyol –perquè no impedeixi l’arribada del senyal- i amb la direcció de TV3. Durant aquests mesos es construeix el repetidor d’Alfàbia.
      

  5. 4 de juliol de 1985: Comencen les emissions de TV3 a Mallorca.

  6. 22 d’abril de 1989: Atemptat del conegut ultradretà Jaime Martorell contra el repetidor de TV3, poques setmanes abans de la data prevista per a la reemissió a Mallorca del Canal 33. La crema del repetidor va provocar una intensa campanya de solidaritat ciutadana. Sota el lema “Prou barbàrie, som    un poble digne”, va començar una recollida de signatures perquè els ciutadans expressassin la seva indignació. També diverses institucions i entitats ciutadanes varen fer arribar el seu suport a l’OCB i a Voltor. Com a conseqüència de l’atemptat, es va construir de nou el repetidor, amb un equip més modern i amb millors condicions tècniques. A partir d’aquest moment, la consolidació de TV3 a Mallorca va ser un fet. Paral·lelament, hi varen arribar les emissores radiofòniques (Catalunya Ràdio, Catalunya Música, Catalunya Informació, etc).
     

  7. Finals de l’any 1989: El Canal 33 arriba a Mallorca.

  8. 1990: Canal 9 arriba a Mallorca. Posteriorment, també ho farà Punt 2.
     

  9. 16 d’octubre de 1995: Celebració del desè aniversari de la recepció de TV3. La televisió ha marcat diverses generacions de mallorquines i mallorquins, ha estat una porta oberta a la cultura feta en català i ha contribuït d’un manera decisiva a impulsar el procés de normalització lingüística.
     

  10. 28 de juny de1996: Voltor rep la Creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat de Catalunya, per la seva tasca a favor de la recepció de les televisions en català.

  11. 2 setembre de 2002: La recent creada Televisió de Calvià va usurpar la freqüència per la qual emetia Voltor en aquest municipi, fet que va obligar els seus ciutadans a ressintonitzar el senyal. L’actuació unilateral va provocar la protesta de Voltor.
  12. 7 maig de 2004: Jaume Matas i Pasqual Maragall pacten llevar el senyal de TV3 i Canal 33 a Voltor i deixar-lo en mas d’IB3. A canvi de cedir en aquesta qüestió, Matas es comprometia a legalitzar la recepció de TV3 a Balears través de TDT i a participar en un canal de televisió conjunt (el canal Euroregió). Matas no va complir cap dels dos compromisos. A partir d’aquest moment, varen començar les retallades de les retransmissions esportives.
  13. 10 de març de 2007: L’OCB organitza l’acte “Volem veure TV3. Festa pel futbol en català” al Palau Municipal d’Esports, per reivindicar el retorn de les retransmissions esportives en català de TV3. Hi participen prop de 500 persones.

  14. 27 de maig de 2007: La derrota del PP a Balears va permetre albirar certes esperances. L’acord signat demanava la legalització de la recepció de les televisions en català. IB3 es va convertir en una televisió íntegrament en català i el Govern de les Illes Balears va sol·licitar (i li fou concedit) un nou múltiplex per fer arribar el senyal de les emissores catalanes i valencianes a Balears.
  15. 22 de gener de 2009: L’acord signat entre els dos governs i les direccions de les dues cadenes restringeix la possibilitat de veure els canals en la nostra llengua: acorda una reciprocitat que garanteix les emissions de TV3 i d’un segon canal a Balears i d’IB3 a Catalunya, i retalla la programació de TV3 excloent els programes de producció aliena que també hagués comprat IB3. L’acord no esmenta per res el Canal 33 ni cap altra emissora pública en català.

  16. 1 de juny de 2010: El procés es consumar amb la substitució del senyal de TV3 pel de TV3CAT (el canal internacional de la CCMA). A partir d’aquesta data, només es podran veure a Balears els programes de producció pròpia de Televisió de Catalunya. A més, pròximament desapareixerà el Canal 33, que s’ha vist a les Balears des de la seva fundació, i que serà substituït pel 3/24. A Menorca, Eivissa i Formentera el Canal 33 haurà desaparegut a finals d’aquest mes. Tampoc l’arribada dels canals valencians no està garantida, pendent d’un acord de reciprocitat entre IB3 i RTVV. .